Premiéra na Víkendu otevřených zahrad 2021



Hlubočici zachvátila cestovní horečka. Ne-ne, nikam se necestuje, ale chystáme se na pocestné, kteří by teoreticky mohli zabloudit až k nám. Zaregistrovala jsem totiž naši zahradu do akce Víkend otevřených zahrad 2021 a oficiální pozvání už na portálu visí. Rodinu jsem tím popravdě dost vyplašila. Nesdílí kdoví proč ani moje nadšení, že bude konečně důvod různé začaté a nedodělané práce dokončit. Opravdu nechápu. Taková příležitost...

Naše zahrada je na začátku své třetí sezóny a musím říct, že zdaleka není tip-top. Pár hezkých záběrů tady na blog či do pozvánky se udělat vždycky dá, nicméně celek je zatím nesourodý a teprve se klube. Často mnohem pomaleji než různé pokusy divoké přírody a super-plevelů nevzdávat se bez boje. Kompenzovat to prostě zatím musí parádní výhled do údolí.


Pro každého stavitele a zahradníka začátečníka však může být návštěva u nás cennou zkušeností. Uvidíte, co je možné zvládnout, pokud osazujete a upravujete zahradu sami a bez profesionální pomoci. 

Tak předně, na nějakou bezúdržbovost zapomeňte rovnou. Rostliny fakt rostou. A jako na potvoru ne tam, kde chcete. A když ano, tak úplně jiné, než si představujete. Ty první se tedy důmyslně snažíte podpořit a těm druhým pobyt na zahradě znepříjemnit.


A pak jsou tady tzv. škůdci. Zatím oscilujeme mezi ideálem "milovat vše živé" a realitou "ochutnat aspoň jeden kompletní a zralý plod". Některé plodiny se daří, to nemohu říct. Třeba dýně, patizony a cukety nikdy nezklamou.

Trochu trpkým poznáním při 30 kusech dýně hokkaido, 50 ks špagetovek a stejného počtu cuket a patizonů, je až přístup zbytku rodiny, která je nechce jíst. Ale naštěstí mám kolegyně a v práci je nejen odběr... ale dokonce i výměnná burza semínek, sazenic a plodů.


A kde že je to ideální místo? V městské mezigenerační zahradě v plzeňském TOTEMu. Propojení generací, zdravé pěstování, výchova ke vztahu k přírodě i lidem kolem - i to je součást udržitelného života, který chci nejen žít, ale i pomáhat jej tvořit. Kdo chce vidět obě zahrady, tak do Plzně si zajděte v sobotu 12.6. a k nám až v neděli 13.6.!

Navíc návštěvou u nás můžete vykonat i dobrý skutek a zlepšit si naprosto udržitelně karmu - dobrovolné vstupné od návštěvníků zahrady Klementýnka poputuje na portál darujme.cz/projekt/1204784. Mezigenerační mix je totiž taky svého druhu polykultura a tu pěstuju moc ráda!




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Klementýnka děkuje všem návštěvníkům

Pozvánka, rady a doporučení před návštěvou