O dešťové zahrádce a hladových rostlinkách

 


Neváhali jsme. Když najdete kouzelné místo s nádherným výhledem do kraje a děti se rozeběhnou po stráni s výkřiky: "Tadyyyy! Tady chceme mít dům!", tak jste v tom až po uši. Polapeni. Zamilováni. A nekoukáte vlevo ani vpravo.

A ani nevadí, že pozemek má jen elektřinu. Není voda? Ani kanalizace, pořádný přístup po silnici a ani osvětlení? To se přece všechno vyřeší...!

Takže pak může být postup třeba následující. Zařídíte jednak hlubinný vrt, aby byla jaksi pitná voda, a pak nějak vymýšlíte, co s dešťovkou. A protože je místa dost a pozemek je všemu vysloveně příznivě nakloněný, splníte si sen. Přírodní koupací jezírko.


Projekt jsme zadali povolaným - firmě Grania, která nám pak i celé jezírko včetně dešťové zahrádky vybudovala. Ještě jste neslyšeli o dešťové zahrádce? Tak tam si vám libují všelijaké podvodnice, teda vlastně rostlinky, kterým nevadí mít kořínky ve vlhku a občas se celé úplně v té vodě třeba chvilku topit. To když přijdou přívalové deště a do jezírka se už voda nevejde. Taková dešťová zahrádka je totiž několik metrů hluboká jáma plná kamínků a písku, kterými postupně přebytky vody prosakují do půdy kolem.

Ale zase takový fakt velký slejvák jsme za ty dva roky zažili jen jednou a vypadalo to takto:


Tak počkat... Ale kam s vodou z koupelny, kuchyně, prádelny...? A z toalet jaksi taky, že? Hm. Myslíme přírodně a udržitelně - takové "poklady" vyvážet pryč?! Pokus s kompostovací toaletou manžel zavrhuje, zas tak přírodní prý nebudeme. Ale co taková kořenová čistička? Studujeme, radíme se, zadáváme projekt, který je opět v režii Grania. A co myslíte? Máme ji tam!

První rok ji pokrývaly jen kamínky, ve kterých nechávala spoustu otisků zvědavá srna. Další jaro přibyli první pracanti - žravé rostlinky, které zpracují a přemění prakticky vše, co by mohlo přírodě škodit. A nevěřili byste, ještě jim to chutná! No a pak už je jen krmíme a krmíme. A ony s každou naší sprchou, prádlem a spláchnutím jen rostou a bují. Kdo by to byl řekl?


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Klementýnka děkuje všem návštěvníkům

Pozvánka, rady a doporučení před návštěvou

Premiéra na Víkendu otevřených zahrad 2021