Klementýnka děkuje všem návštěvníkům


Sobotní den byl hektický. Poslední úklid na zahradě, terase a na krytém zápraží (stání pro auto, které se tam ale málokdy vejde...) Pak jsme půjčili od sousedů lavičky alias pivní set, začali vařit bylinky na čajovou ochutnávku a v 15:00 zasedli nervózně na terasu. "Tak co myslíš, dcero, přijde někdo?" Odpověď zněla: "Ne. Proč by sem jako chodili??"

A jelikož mě počty čtenářů blogu vylekaly a na portál Zahrad už nešlo nic doplnit, zkusila jsem prosbu o ohlášení se předem dát aspoň na blog. Na základě této výzvy se mi však ohlásila jen jedna rodina s malými dětmi na neděli ráno. No a v sobotu měla hned na začátek dorazit ještě moje kamarádka s manželem. 

Poseděli jsme s nimi na terase, provedla jsem je zahradou, když tu mi zazvonil telefon: "Dobrý den, vyjíždíme z Plzně, budeme u vás tak za půl hodinky." Páni! Lidi jedou! Rodina od té doby plaší, kdykoli venku zaparkuje auto. A že jich bylo. V jednu chvíli tam parkovaly i čtyři! No dobře, jedno z nich je naše... ;-)


K mému velkému překvapení se k prvním návštěvníkům sjela i další náhodná rodina, čítající tři členy tří generací. A tak už to pak bylo pořád. Lidi jezdili a už se nikdo nový předem neohlásil. Kdo se řídil webem Víkendu otevřených zahrad, dorazil prostě rovnou a do blogu se logicky ani nezačetl.

Klapalo nám to skvěle! Dcery a jejich kamarádka držely pozici na "recepci" a v "dětském koutku" a vítaly hosty s instrukcemi. Babička udržovala konverzaci na terase u čajových ochutnávek. Manžel byl k ruce u štěpkovače nebo náhodných záludných dotazů. A syn nám od PC hlásil přijíždějící auta za oknem... :-)


Největší úspěch mělo jezírko, výhled a kočička, která nás všude doprovázela. Teda kromě toho páru, který přišel s pejskem. Na fotce názorně demonstruju, kam mi ve stoje sahá voda. Prostě hloubka cca 120 cm, moc čahoun zrovna nejsem.

V sobotu odpoledne jezdily spíše páry, v neděli dopoledne rodiny s dětmi. V jednu chvíli jich tam prý se stříkacími pistolkami u nafukovacího bazénu pobíhalo i pět. Ale to jsem nevnímala, protože se jela prohlídka za prohlídkou - každý den byly tak 3-4, k tomu nějaká ta dílna na kompost a seed bombs.


Hodně zájmu vzbudila kořenová čistička. Zejména pány to zajímalo hodně a tak jsme postupně prošli odshora všechny 4 prvky - jímku, dávkovací komoru, samotnou čističku s rostlinami, průduchy a rozvody a pak zasakovací šachtu na pročištěnou vodu (u té právě na fotce stojíme).

Na zcela logický dotaz jedné paní, zda používáme jen eko přípravky, jsme měli pro některé překvapivou odpověď, že vlastně nijak důsledně. Máme ekoprostředky do myčky, na WC a nepoužíváme na praní aviváž. Ale nijak to nehrotíme. Rostlinky běžné přípravky v pohodě zvládnou odbourat. A i když jednou za čas vyčistíte záchod přípravkem s chlórem, tak to bakterie v jímce taky rozchodí.

Četla jsem kdysi studii o kořenové čističce u jedné z nemocnic v Německu, která zvládla rozložit i chemikálie a toxické látky ze zbytků léků, které přitekly z toalet. To mě uklidnilo a rozhodně se tím nijak nestresujeme, ač se snažíme samozřejmě dávat pozor, co si domů kupujeme.


Dílnu "horký kompost" jsme zvládali obvykle na konci prohlídky a pro přihlížející a čekající na terase pak zároveň na jejím začátku, což podstatně usnadnilo celý cvrkot. Kompost byl pravda už ve své závěrečné životní fázi a moc ukázkově zrovna nekouřil. (Dnes už je jeho obsah rozvezený na novém záhonku, překrytý kartonem a senem a čeká na dýně.) Prostě příště ho založím těsně před akcí...

V sobotu nám na chvilku i sprchlo, ale zrovna jsme mířili k seed bombs dílně, tak se to taky zvládlo. A než jsem vysvětlila princip, zamíchala jíl, kompost, semínka, vodu a udělala pár kuliček, bylo po dešti. :-)


Kdo se dílny zúčastnil, dostal pár bombiček sebou. :-) Někteří si odnášeli sazeničky divokých rajčátek nebo odkopky sukulentů... Jů a já prý dostanu juku z Blovic a domluvily jsme se i na výměně semínek s paní z Rakovníka. A odkud byli další návštěvníci? Kromě Plzně dorazili lidi ještě ze Žihle, z Chomutova a ze Žďáru nad Sázavou. Ti z dálek byli Víkendoví turisti, kteří za den zvládli třeba i tři zahrady!

Největší fór a past na návštěvníky byly čaje. V neděli ráno jsme totiž dali na stůl konvice ještě horké a přilepily se na sluníčku k laku na stole tak, že je návštěvníci nemohli odtrhnout. :-))) Naštěstí se někdo z nich zmínil, tak jsme je všechny zase odlepili... Ochutnat bylo možné  3 druhy máty, meduňku, šalvěj a řepík.


Akce byla překvapivě úspěšná, já nadšená a rodina užaslá. Celkem přišlo 39 lidí a jeden pes. Oba dva dny probíhaly prohlídky prakticky nepřetržitě během celých 4 hodin. A super zpráva na závěr: pro TOTEM z.s. se podařilo vybrat krásných 1160 Kč na dobrovolném vstupném (už jsou na účtě) a získat dalších 300 Kč z prodeje DobroKafe. 

Moc všem děkujeme a těšíme se na další ročník!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pozvánka, rady a doporučení před návštěvou

Premiéra na Víkendu otevřených zahrad 2021