Vítejte u Hlubočice


Vede k nám cesta necesta, vlastní cedulku nemá a značená je pouze v mapách. U Hlubočice. To podle malého potůčku, který pramení nad naším pozemkem a dal jméno i naší ulici. Přesně tady se rodí naše přírodní zahrada. V malebném plaském údolí na severním Plzeňsku, ve svahu pod lesem a s úžasným výhledem na okolní krajinu.

Jakpak by se mohla jmenovat... Co třeba Klementýnka? Jméno sv. Klimenta nese železářská huť na dohled od nás, technická památka z dob knížete Metternicha. Přechýlení je ale třeba - zahrada je entita veskrze ženská. A jak plyne ze jména Clemens - i ona umí být vlídná, laskavá a shovívavá. Ale někdy taky pěkně umíněná, vrtošivá a ve větru či bouři neklidná jako lítice.



Seznamovat s půdou a prostorem jsme se začali na přelomu let 2018/2019. To byly ještě zahradní svahy rozryté bagry při stavbě domu, všude haldy materiálu a hlíny. Konkrétněji jílovité těžké hlušiny plné různě velkých kamenů, šutrů a balvanů. Dokola se prostírala původní pastvina, kterou plíživě okupovaly všudypřítomné pýry, pcháče a bodláky...

Nyní je už mnohé jinak. Naše zahrada je domovem spousty ptáků, motýlů, krtků, myšek, vážek, broučků, koček a k tomu i naší pětičlenné rodiny. V prvním roce, ještě bez oplocení, nás brzy po ránu nebo za soumraku navštěvovala srna.


Vodní hladina jezírka k nám láká různé opeřence. Zatím nejvzácnější, i když jen prchavou návštěvou, nás poctila vznešená volavka a třpytivý ledňáček. V podvečer naopak zcela pravidelně přilétá párek divokých kachen. Za pleskotu křídel rozčeří hladinu, opatrně se rozhlédnou, zda jsou v bezpečí a pak střídavě zvedají zadečky a noří se pro vodní breberky.

Zahradní projekt máme od skvělé a pečlivé Jany N. (Janiny zahrady), která pozemek několikrát navštívila a stále s námi konzultuje, když si nevíme rady. Podle plánu rok za rokem krůček po krůčku vytváříme kus našeho světa složeného z pestrých barev, omamných vůní a různorodých chutí.


Umístění: https://goo.gl/maps/7cmAZugHS4Bic7o38

Typ zahrady: soukromá přírodní zahrada

Rozloha zahrady: 2000 m2

Založení zahrady: 2018

Vodní hospodářství: šedá a černá voda z domu ústí do kořenové čističky, dešťová voda je svedená do přírodního koupacího jezírka s dešťovou zahrádkou, pitná voda je z hlubinného vrtu

Vyzkoušené přírodní postupy: mulčování štěpkou a senem, půdopokryvný "živý muč", kompostování (i horký berkeleyský kompost), hnojení kompostem, kostivalovo-kopřivovou jíchou, pěstování v různých typech smíšených zeleninových kultur, zlepšování kvality půdy plošnou setbou (hořčice, vojtěška), využívání různých mikroklimat - stínu pod stromy, slunné jižní stráně, výhřevné zídky, stinného prostoru za domem, vysoké záhony

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Klementýnka děkuje všem návštěvníkům

Pozvánka, rady a doporučení před návštěvou

Premiéra na Víkendu otevřených zahrad 2021